Nieuwe regels


Eindelijk is het zover!! Het voorstel om autorijlessen vanaf 16,5 jaar te mogen nemen, en vanaf je zeventiende verjaardag af te mogen rijden voor het rijbewijs B is er eindelijk door. Het voorstel dateert al uit 2008. Vervolgens werd het een aantal keer uitgesteld. De prognose was omstreeks de zomer van 2011. Dit is helaas niet gehaald, maar 1 november gaat de proef dan echt starten. De proef geldt overigens voor alle gecertificeerde rijscholen. Het rijbewijs B dat je haalt is een gewoon geldig rijbewijs B en hoeft later niet aangepast te worden..

16,5 – 17 jaar – Je rijbewijs – Begeleid autorijden eind 2011.
Ben je geboren op of na 1 november 1994 kan je meedoen aan het experiment. Jongeren die op 1 november al 17 zijn kunnen wel alvast beginnen met rijlessen maar pas examen doen als ze 18 jaar zijn.

Doel van het behalen van je rijbewijs op je 17de
Er is gekozen voor een model waarin het niet gaat om het opleiden, maar om het maken van ervaringskilometers door de aspirant bestuurder met een goedgekeurde begeleider. Je mag alleen onder begeleiding rijden na het voltooien van je rijopleiding en het behalen van je rijbewijs-B bij het CBR.

Je definitieve rijbewijs-B voor de personenauto
Als je geslaagd bent voor je rijexamen, krijg je een volwaardig, definitief rijbewijs en geen voorlopig rijbewijs. Totdat je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt, mag je alleen met een door jou opgegeven begeleider(s) rijden die aan de eisen voldoet.

Eisen voor de begeleider(s)
- Minimaal vijf jaar een rijbewijs-B hebben

- Ouder zijn dan 27 jaar

- Zich tijdens de begeleiding altijd kunnen legitimeren

De aspirant bestuurder (jij) mag 1 tot 5 begeleiders opgeven die aan de eisen voldoen en hem of haar tot de 18de verjaardag begeleiden. De aspirant bestuurder moet zijn rijbewijs en geldige pas bij zich hebben. De pas kan door de aspirant bestuurder aangevraagd worden bij het RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer). Pas na registratie van deze pas kan het rijbewijs worden aangevraagd bij de gemeente.

Minderjarigheid van de bestuurder
De 17 jarige bestuurder is echter juridisch bestuurder, zodat hij of zij wel verantwoordelijk is voor het eigen handelen tijdens het besturen van het voertuig

Sanctie – Rijden zonder begeleider
Rijd je als 17-jarige zonder begeleider, dan volgt hier een sanctie op dor ongeldig verklaren van het rijbewijs. Dit betekent dat je alsnog moet wachten tot je 18 jaar oud bent en dan weer opnieuw zowel je theorie-examen, als je praktijkexamen moet afleggen.

Het theorie-examen is vanaf heden 1,5 jaar geldig dus leerlingen kunnen vanaf 16 jaar theorie gaan volgen voor de auto.

Voor de bromfiets mag je al theorie-examen gaan doen vanaf 15,5 jaar maar het praktijk examen mag pas vanaf 16 jaar.

© Verkeersschool Eddy ten Broeke | Webdesign Webtechplanet